I love Zala-völgy

Zala megye -> Zala-völgy -> Zalaszentgrót környéke

5 különleges étel a Zala-völgyi éttermek étlapján (2017)

csiga_burgundi_modra.jpg

A Top 10 Zala-völgyi étteremről szóló összeállítás után nézzünk bele az étlapokba. Lássunk 5 különleges ételt a Zala-völgyi éttermek kínálatából.

1. Burgundiai Csiga a zalaszentgróti csigafeldolgozó üzemből

A Dunántúlon gyűjtött éticsigák zöme a zalaszentgróti feldolgozóüzemben végzi. Az éticsigát az üzemben párolják, fűszerezik és visszatöltik megtisztított házába. Az itt készült termékek közel 100%-a ezután Franciaországba kerül, ahol a csiga fontos része a gasztronómiának. A zalaszentgróti Fiáker Vendéglő egyike az azon kevés hazai éttermeknek, ahol a Burgundiai Csigát megkóstolhatjuk. Nem érdemes kihagyni!

2. Ahogy Deák Ferenc szerette...

Deák Ferenc, a "haza bölcse" a kehidai kúriát 46 éven keresztül -1808-tól 1854-ig- tekintette otthonának. Ezekben az években a reformkori Magyarország szinte valamennyi kiemelkedő személyisége járt Kehidán. A kehidakustányi Deák Étterem az államférfi előtt tiszteleg névválasztásával és étlapjával: "Méltó hírnévnek örvend a fogas filé paradicsomos gombamártással, petrezselymes hordóburgonyával, ahogy Deák Ferenc szerette, vagy a sertésszelet „Deák Ferenc” módra, ahol a vékonyra fölszelt húst tojásban és zsemlemorzsában lágyan megmártjuk, forró zsírban aranybarnára sütjük, végül tejfölös mártással leöntve, zsírjában kisült burgonyaszeletekkel díszítve tálaljuk."

3. Savanyó Jóska betyár pecsenyéje

A zalaszentgróti Csicseri Csárda kínálatában szereplő étel (sertéskaraj, szalonna, gomba, hagyma, tökmagos tócsnival) az épület "betyár-múltjának" állít emléket. Az 1870-es években a hírhedt Savanyó Jóska is sokszor megfordult a már akkor is csárdaként funkcionáló helyen. "Egy lelkes helyi kutató szerint Savanyó húgát egy kelédi juhász vette feleségül, akinek az aranyodi hegyen volt szőlője. Itt látogatta meg lánytestvérét a bakonyi betyár. Ételt gyakran a csárdából hoztak neki, vagy épp ott rejtőzött üldözői elől. Hitelesnek tekinthető arcképét, bűnlajstromát, valamint cinkostársainak felsorolását a vendéglő falán tekinthetjük meg." (forrás: Szentgrót és Vidéke, 2011. július)

4. Marha és mangalica rövid úton a tányérra

A Szentmihálypusztai Lovastanya Zalaszentlászlón egy igazi több lábon álló gazdaság: a régió legnagyobb (5 patkós) lovardája, panzió, étterem, kistermelői húsfeldolgozó műhely, szarvasmarhák, mangalicák egy helyen. "Specialitásaink közé tartoznak mangalica és marha ételeink, melyek kivétel nélkül saját extenzív körülmények között nevelkedett állatállományunkból kerülnek ki, akiket vendégeink látogatásuk során megtekinthetnek. Saját húsfeldolgozó üzemünkben gondoskodunk a minőségi, természetes, tradicionális receptek alapján készülő termékek előállításáról, melyek megkóstolhatóak, illetve megvásárolhatóak a helyszínen." Nos, nincs más hátra, mint élni a lehetőséggel, megtekinteni a magyartarka szarvasmarhákat és a mangalicákat, majd a sétát követően rendelni belőlük a gazdaság éttermében (Vendéglő a vándorLóhoz): például paraszttálat a húsfeldolgozóban készült termékekből, vagy egy jó marha pörköltet.

5. Napi étlap a Farm Inn Fogadóban

A zalacsányi Farm Inn Fogadó kilóg a térségi éttermek sorából azzal, hogy nem rendelkezik állandó étlappal: "ÉTLAP.... ami nálunk NINCS, avagy a szezon írja naponta, aszerint ami éppen VAN! A főzés nálunk sétával kezdődik a kertünkben, gazdánál, vagy piacon tett látogatással, mivel előnyben részesítjük frissen szedett zöldséget, gyümölcsöt, helyi termékeket és a friss húst." A szokatlan koncepció sikert arat, amit az is bizonyít, hogy a Gault&Millau étteremkalauz kiemelkedő értékelést (11) adott a Fogadónak. Érdemes egy kitérőt tenni Zalacsány-Örvényeshegyre, ám előtte célszerű asztalt is foglalni, hogy biztosan legyen helyünk. (Az étterem nyitvatartása szezonális.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovezala-volgy.blog.hu/api/trackback/id/tr713276491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

I love Zala-völgy

Zala megye, azon belül is a Zala folyó völgye, Zalaszentgrót térsége: ...itt jó élni, itt jó lenni. Akár itt élsz a térségben, akár térségen kívül, leszek az idegenvezetőd, megmutatom a Zala-völgy (számomra legérdekesebb) értékeit, eseményeit.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása