I love Zala-völgy

Zala megye -> Zala-völgy -> Zalaszentgrót környéke

Téli népszokások a Zala-völgyben

pasztorjatek.JPG

Következő bejegyzésünkben a Zala-völgy (még részben élő) téli népszokásait vesszük számba. Forrásunk egy 2014. évi gyűjtésből származó térségi tananyag (link).

Luca napja - december 13.

Luca napján lányoknak asszonyoknak tilos volt dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik fonni, szőni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén. Luca büntetésből a fonóasszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok tojókáját.

Luca napján kezdték készíteni a Luca széket, amelynek segítségével karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat. A lucaszéken készítője minden nap dolgozik valamit, úgy, hogy éppen karácsony estéjére készüljön el. Akkor elmegy az éjféli misére, és ott megismeri a falu boszorkányait, mert ilyenkor szarvat hordanak. Utána azonban menekül haza, különben széttépnék a boszorkányok. Legjobb, ha mákot szór el az úton, mert a boszorkányok kötelesek a mákot felszedni, s így a történet hőse megmenekül a bosszújuktól. "Úgy készül mint a Luca széke" - tartja a közmondás a lassan, apránként, megfontoltan elkészült tárgyakra.

Luca nap hajnalán "kotyolni" jártak a kisfiúk. Szalmát vagy fadarabot vittek magukkal (legjobb, ha ezeket valahol elcsenték), s arra térdelve mondták el köszöntőjüket:

"Luca, Luca, kity-koty!

Tiktyok, lúdgyok jó ülősek legyenek!

Fejszéjek, fúrójuk úgy megálljon a helibe,

Mint a cserfa a tövibe!

Annyi tojások legyen, mint az égen a csillag!

Annyi pénzek legyen, mint pelyvakutyóban a pelyva!

Akkora disznót öljenek, mint a falu bikája!

Olyan hosszú kolbászuk legyen, mint a falu hossza!

Olyan vastag szalonnájuk legyen, mint a mestergerendájuk!

Annyi zsírjuk legyen, mint a kútban a víz!"

Utána kukoricával vagy vízzel öntik le a háziak a kotyolókat, ők pedig a szalmával, fával "megvarázsolják" a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak. A köszöntőt mondó gyerekek ezután ajándékokat kapnak.

Egy másik népszokás szerint a Luca-nap és a karácsony közötti 12 napból lehet is következtetni az újévi időjárásra (Luca-naptár). Az egyes napok egy-egy hónapot jelölnek, tehát december 13-a a január, december 14-e a február, és így tovább. Ha esik az eső, akkor csapadékos lesz, ha nem hullik csapadék, akkor száraz marad az adott hónap is.

Betlehemes játék Karácsonykor

A betlehemes játékok fő jelenete a pásztorjáték. A mezőn alvó pásztorokat az angyal keltegeti, és az újszülött Jézushoz küldi. Közben a szent család szállást keres. Ezután a pásztorok, néha a napkeleti királyok is, ajándékot visznek a kisdednek.

A régi betlehemezésből, és a templomban megépített betlehemek szokásában napjainkban a települések központi helyén épített díszített betlehemek készülnek, amelyek előtere gyakran ad helyet a közös adventi gyertyagyújtásoknak, amely rendezvények hagyományőrző, közösségkovácsoló és kulturális célzattal szerveződnek.

A regölés

A regölés a télközépi, karácsonyi, újévi köszöntés Európában általában ismert szokásának magyar változata. Ilyenkor gyermekek, legények vagy felnőtt férfiak is házról házra menve bőséget, boldogságot kívánnak a következő évre. Nyelvészeink szerint a regölés név és a regösének "hej, regö rejtem..." refrénje, finnogur eredetű, s etimológiailag összefügghet a régi magyarok sámánjainak révülésével, eksztázisba esésével is.

A regölés során a legények jártak láncos bottal és köcsögdudával felszerelve olyan házakhoz, ahol eladó leány volt, és elénekelték varázséneküket. Ennek egyik állandó motívuma a termékenységvarázslás: a gazdának és háza népének jó egészséget, vagyont kívántak. A második részben egy leányt varázsoltak, azaz regöltek össze egy legénnyel.

"Szerencsés jó estét adjon Isten! Regösök vagyunk.

Amoda is keletkezik egy sebes patak,

Legeltetem juhaimat, csodaszarvas.

Csodaféle szarvasnak

Ezer ága-boga,

Ezer ága-bogán

Ezer misegyertya

Gyulladván gyulladjék.

Oltatván aludjék.

Ej regö-rejtem,

Regö-regö-regö-rejtem!

Itt is mondanának

Egy szép leányt,

Német Franciska volna,

Ej regö-rejtem,

Regö-regö-regö-rejtem!

Amoda is mondanának

Egy szép legényt,

Kinek neve volna:

Varga Mihály volna,

Ej, regö-rejtem,

Regö-regö-regö-rejtem!

Regöljük a gazdát,

Vele az asszonyát;

Ej regö-rejtem,

Regö-regö-regö-rejtem!

Sarokban a zacskó,

Tele van százassal;

Fele a gazdáé,

Fele a regösöké,

Ej, regö-rejtem,

Regö-regö-regö-rejtem!

Cserfa a köntösünk, zöldfa a bocskorunk.

Tovább is kell menni, dohányt is kell venni; jóéjszakát!"

Vízkereszt, vagy háromkirály-járás - január 6.

Ezen a napon volt a házszentelés, és ilyenkor írták fel a három napkeleti király (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) nevének kezdőbetűjét az ajtóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovezala-volgy.blog.hu/api/trackback/id/tr6613517021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

I love Zala-völgy

Zala megye, azon belül is a Zala folyó völgye, Zalaszentgrót térsége: ...itt jó élni, itt jó lenni. Akár itt élsz a térségben, akár térségen kívül, leszek az idegenvezetőd, megmutatom a Zala-völgy (számomra legérdekesebb) értékeit, eseményeit.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása