I love Zala-völgy

Zala megye -> Zala-völgy -> Zalaszentgrót környéke

5 népszerű kirándulási célpont a Zala-völgyben (2017)

zalacsany_tanosveny3.jpg

Egy rövid vagy néhány órás természetközeli sétára az alábbi 5 (+1) helyszínt szokták leginkább felkeresni a Zala-völgyben lakók illetve a térségben megszálló vendégek.

1. Körtvélyesi tanösvény, Zalacsány

A Körtvélyesi tanösvényt a zalacsányi horgásztó fölötti domboldalon lévő közjóléti erdőben alakította ki a Zalaerdő Zrt. A 3100 méter hosszúságú útvonal fakéreggel borított, s festői környezetben vezeti a látogatókat. A táblákon a zalai erdők jellegzetességeiről és az ott folyó erdészeti tevékenységéről olvashatunk információkat. Eltévedni nem fogunk, ha követjük a fákra felfestett "gomba" jelzéseket.

Megközelítése: A zalacsányi Tó Büfénél leparkolva a tanösvényt gyalogosan tudjuk megközelíteni (végig a töltésen, aztán balra az erdő tövében).

[További információ] [Google Maps]

2. Bazalt utca, Vadlány-lik barlang, Nagygörbő

A Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a monumentális bazaltoszlopokkal szegélyezett "bazalt utca". A bazalt utcában számos üreg, nyílás, barlangszerű hasadék ismert, mint pl. a Vadlány-lik barlang. Utunkon a sárga turistajelzések és a Buruczky Ferenc Tanösvény táblái vezetnek minket. A Vadlány-lik barlangot kis kitérővel tudjuk felkeresni: a barlang történetét leíró táblánál elindulnunk a barlang turistajelzést követve, s a pihenőpadok mellett fogjuk megtalálni az üreg bejáratát. A barlang valójában egy egészen kicsi üreg, amelybe csak néhány ember tud egyszerre leereszkedni. [Leírás a barlangról]

Megközelítése: Nagygörbőről (Patak utca irányából) vagy Vindornyaszőlősről (Vindornyaszőlőst Kisgörbővel összekötő útról a kőbánya felé vezető bekötő úton) lehetséges. Amennyiben Nagygörbő felől közelítünk, személyautóval akár a régi nagygörbői kőbánya meddőhányójáig is felmehetünk. A felhagyott kőfejtő és a meddőhányó pereméről látható panoráma önmagában is érdekes látnivaló.

[További információ] [Google Maps]

3. Vindornya-láp tanösvény, Vindornyaszőlős

Vindornyaszőlős település közvetlen határában terül el a Vindornya-láp. A vindornyaszőlősi lápon a XIX. században kezdődött el a tőzeg kitermelése, ami az 1950-es években nagyüzemivé vált. A lápot ekkor lecsapolták, a Vindornya-patakot töltések között átvezették a lápon, amely így kiszáradt. A terület az elmúlt években gazdag élőhellyé vált, de a túlzott kiszáradás miatt 2011-ben megkezdődött az "újjáélesztése". Egyebek mellett tórendszer épült, amelyet pallójárda vesz körül, így a látogatók bebarangolhatják a lápot, közvetlen közelről csodálhatják meg a tó élővilágát. A lápnál létrehozott létesítmények kapcsolódnak a szomszédos Vidra tanösvényhez, a focipálya melletti természetközeli játszótérhez, továbbá a láp szélén található madármegfigyelő magasleshez.

Megközelítése: A lápi tavak és pallórendszer a Kisszőlős útról (26. számú ház mellett) leágazó makadámúton közelíthető meg. A játszóteret és a Vidra tanösvényt a sportpálya mellett találjuk, ahová a Dózsa György út felől vezet be út. A lápnál komoly esőzések után számítsunk a sárra, esetleg vigyünk magunkkal gumicsizmát.

[További információ] [Google Maps]

4. Deák-kút, Kehidakustány

A "Deák-kút" egy kis forrás pihenőpadokkal a kehidakustányi szőlőhegy egy gyönyörű erdős részén. A hely nevét Kehidakustány büszkeségéről, a "haza bölcséről" kapta, aki sokáig élt a településen kúriájában (Deák-kúria, múzeum). A legenda szerint Deák gyakran üldögélt a Deák-kutat körbeölelő fák alatt gondolataiba mélyedve. A radiesztéziai mérések tanúsága szerint itt jótékony hatású földsugárzás uralkodik – a föld mélyén Szt. György vonal húzódik.

Megközelítése: Kehidakustányból a Kúria úton kell elindulni. A szőlőhegyi úton táblák jelzik a Deák-kút lelőhelyét.

[További információ] [Google Maps]

5. Szőlőhegyi tanösvény, Zalabér - Pakod

A szőlőhegyi tanösvényt a Bugyborék Egyesület létesítette 2013-ban Zalabér, Dötk és Pakod települések területén. A piros "körséta" túrajelzéssel jelölt útvonal 8 állomásos, 12 kilométeres. A tanösvény táblák a szőlőhegy gazdálkodását, a hagyományokat, a természeti és épített értékeket mutatják be. Utunkat pincék, szőlősorok, gyümölcsfák, s sok helyen csodálatos panoráma szegélyezi. Az Egyesület minden év szeptemberében országos teljesítménytúrát is szervez az útvonalon (Bugybarangolás). Ha csak rövid, pár kilométeres sétára vágyunk, akkor a zalabéri településközpontból indulva a Szent Antal kápolnánál forduljunk vissza és a domboldalon leereszkedve alternatív útvonalon érjünk vissza a faluba.

Megközelítése: A zalabéri faluközpontban a templomnál láthatjuk az első turistajelzést, amelyet követve eljuthatunk az első állomásig, a nemesi temetőig. A nemesi temető és a zsidó temető közötti lejtős ösvény esős időben nehezen járható. Az útvonal egyébként rendszeresen kaszált, karbantartott. A tanösvény Dötk, illetve a pakodi szőlőhegy felől is megközelíthető.

[További információ] [Google Maps]

+1 Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

A Teréz Anya kilátó Zalaköveskút határában, a település egyik legmagasabb pontján került felépítésre. A fából készült kilátó legfelső szintjéről csodálatos kilátás tárul elénk a Zala-völgyre és egyéb környező szépségekre (pl. Kovácsi-hegy a sztúpával).

Megközelítése: A Hévíz - Zalaköveskút műúton, Nemesbük és a kehidai leágazó után jobbra, murvás úton közelíthető meg a kilátó. A pár száz méteres murvás út aktuális állapotától függően mehetünk fel kocsival a kilátóhoz (vagy sétálnunk kell odáig).

[További információ] [Google Maps]

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovezala-volgy.blog.hu/api/trackback/id/tr1013308139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

I love Zala-völgy

Zala megye, azon belül is a Zala folyó völgye, Zalaszentgrót térsége: ...itt jó élni, itt jó lenni. Akár itt élsz a térségben, akár térségen kívül, leszek az idegenvezetőd, megmutatom a Zala-völgy (számomra legérdekesebb) értékeit, eseményeit.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása