I love Zala-völgy

Zala megye -> Zala-völgy -> Zalaszentgrót környéke

Nyitott Porták Éjszakája a Zala-völgyben (2019.07.20)
Programok 12 helyszínen szombat déltől vasárnap reggelig

doka_04.jpg

A Zala-völgyi Nyitott Porta együttműködés 16 tagja újra és újra meglep minket különleges programokkal. Aki nem járt még a portákon - javaslom - ragadja meg a lehetőséget és barátaival, családjával válasszon ki egy programot a Nyitott Porták Éjszakája kínálatából.

A 2019. július 20-i Nyitott Porták Éjszakája program teljes kínálata itt tekinthető át teljeskörűen: http://nyitottportak.hu/hirek/nyitott-portak-ejszakaja.53

Mivel mindegyik portán jártam már, ezért a választáshoz segítségül írok egy kis szubjektív ajánlót, azaz hogy melyik program miért érdekes:

 1. Mézkóstolás, méhészetbejárás

Ajánlom Neked, ha mindig is ki akartad próbálni milyen védőfelszerelést ölteni és megnézni közelről egy kaptárat Skapér Zoltán méhész kíséretében. Tudtad hogy készítik a mézet? Kóstoltál már más fajta mézet az akácon és a vegyes virágmézen kívül? Nem? Itt a helyed!

skaper_meheszet_08.jpg

 2. Csemege délután

A Zala-völgyet végigkísérő dombok, szőlőhegyek egyik magaslatán helyezkedik el a Nubia Sajtház. Tapasztalatom szerint egy "városinak" már az is önmagában vonzó, hogy elkirándulhat egy zalai "hegyi" pincéhez, gyönyörködhet a panorámában, a természeti környezetben. Itt abban az extra élményben is része lehet, hogy megkóstolhatja a kecsketejből készült sajtokat és egy kecskehúsból készült ételt.

nubia_sajt_02.jpg

 3. Zalai cukorperec készítés

Ahogy minden alkalommal, valószínűleg ezúttal is számítani lehet arra, hogy Csiszár Tiborné (Zsuzsi néni) alkotóműhelye teltházas lesz a Nyitott Porták Éjszakáján. Mivel ennek a különleges lakodalmi süteménynek, a zalai cukorperecnek a készítését csak nagyon kevés helyen lehet megtanulni, Zsuzsi néni foglalkozásai rendkívül népszerűek a tudásra éhes hölgyek körében. Az se aggódjon, aki (férfi) kísérőként vesz részt a programon: Zsuzsi néni férje (Csiszár Tibor kovács mester) kísérőprogramként a közeli műhelyébe várja őt bemutató céljából.
mezespatko_07.jpg

4. Séta az állatsimogatóban

Tipikus kisgyerekes program a Kacika Állatsimogató. A házigazdák végigvezetik a látogató családot a baromfiudvaron, bemutatják a hagyományos (tyúk, kacsa, kecske stb.) és különleges állatokat (pl. teknős, rágcsálók, papagájok stb.). A dombtetőn elhelyezkedő gazdaságban körbeölel minket a természet. Kedvünk támad leheverni a fűbe, kipróbálni a kihelyezett játékeszközöket. Mivel a ház ura építész, több különleges saját építésű épületet is megtekinthetünk (pl. kilátó rönkből és vályogból, lombkorona házikó stb.).
hagyomanyos_kert_12.jpg

5. Nyíltan a feldolgozásról - Előadás és üzembemutató kóstolással

A Csáford-völgyi Natúr Pont kisléptékű, családias méretű üzemeiben a környék gyümölcseit, gyógynövényeit dolgozzák fel egészséges termékekké (például adalékanyagmentes natúr gyümölcslevek). Ezt a programot elsősorban a téma iránt érdeklődő, egészségtudatos gondolkodású felnőtteknek ajánlom. Gondolkodtál már azon, hogy a saját gyümölcsödből esetleg saját gyümölcslevet készíttess? Ne hagyd ki a programot!

csaford_volgy_01.jpg

6. Táblafestő este az Udvarházban

Kozmáék Udvarházában rendszeresek a kiscsoportos festő foglalkozások, ahol bárki elsajátíthatja a lakókörnyezete dekorálásához szükséges alap fogásokat. Ezúttal egy hangulatos éjszakába nyúló workshop-on házszámtáblát készítenek majd a résztvevők.

kozmaek02.jpg

7. Svédasztalos grill-vacsora gitár zenével

Valahol a szőlőlugas és diófa alatti teraszrészen szoktam elhelyezkedni, valahányszor ellátogatok a Farm Inn Fogadóba. Az ételek környékbeli termelők alapanyagaiból, különleges módon elkészítve. S ezúttal gitárzene is lesz... Hogy kinek fekszik ez a program leginkább? Hát a pároknak... <3 :)

farminn_01.png

8. Esti harmónia jóga a gyógynövények völgyében

Milyen lehet jógázni egy hagyományos parasztgazdaság udvarán? Szokatlan. Ha még sosem jógáztál, itt az idő, hogy kipróbáld. Hogy valóban zavartalan legyen az élmény, ne feledkezz meg a szúnyogriasztóról!

meditacio_katival_vagott.jpg

 9. Örvényeshegyi Borkaland

 Ha egy könnyed, pihentető, baráti társaságos programra vágysz, akkor ez legyen a választásod. A Pálos Vendégház és Borozó csodaszép környezetben finom ételekkel és italokkal, élő zenével vár Téged éjfélig. Vezetett túra keretében a birtokon megtalálható dámszarvas állomány megtekintésére is lesz lehetőség.

palos01.jpg

 

10. Éjszakai Pincetúra

 A Zalai Borvidék egyik legkiemelkedőbb borászata, a Dóka Éva Pincészete egy éjszakára megnyitja a kapuit a látogatók előtt. A Pincészet főborásza vezetésével a csoport minden zugba bekukkant, minden fontos tételbe belekóstol és minden kérdésre választ kap. Díjnyertes borokon és szakértő szavakon keresztül igazán jó megismerni a térség borkultúráját.

doka_03.jpg

11. Elcsendesedés a Piramisban

Nemrég épült a Csáford-völgyi Natúr Pont portán egy piramis a domb tetején. A házigazda vezetésével a csoport gyalogszerrel megmássza a (szőlő)hegyet, majd részt vesz egy közös "elcsendesedés" programban a piramis belsejében. Különleges élmény azoknak, akik nyitottak a témára.

fater_piramis_01.jpg

12. Kisgörbői Pálinkák Éjszakája

Estétől reggelig tartó szórakozást ígér a Kisgörbői hegyi porta. A környezet csodaszép, a pálinkák kitűnőek, minden adott ahhoz hogy egy kellemes estét töltsenek el a résztvevők. Mondanom sem kell talán, hogy a programot kizárólag 18 éven felettieknek ajánlom.

kisgorboi_hegyi_08.jpg

13. Gazdaságunk Éjszakája

A Zsankó Kistermelői Gazdaság mangalica és duroc sertéseiből helyben készült termékek nemcsakhogy egészségesek, de rendkívül finomak is! Erről magad is meggyőződhetsz ha a Nyitott Porták Éjszakáján őket választod. A fáklyás túra keretében a gazda sötétben végigvezet a gazdaságon, majd kóstolóval, szalonnasütéssel, grillezéssel zárul a program. Természetesen saját termékekből. Ne maradj le róla! 

zsanko_03.jpg

14. Kertmozi Örvényeshegyen

 Mozizni a réten egy pléden ülve egy pohár bor és a barátaink társaságában? A Pálos Vendégház és Borozó idén induló szolgáltatása ezt kínálja. Ráadásul a film sem rossz (az Oscar-díjjas "Zöld könyv - Útmutató az élethet" c. alkotás). A szúnyogriasztó spray itt is fontos kellék lehet!

zold_konyv002.jpg

15. Csillagász Éjszaka a Gyógynövények Völgyében

A település külterületén lévő Gyógynövények Völgye ökológiai gazdaság éjszaka csendes és sötét. Ideálisak a körülmények az égbolt vizsgálatára. Ebben professzionális csillagász, profi eszközökkel fogja segíteni a résztvevőket. A holdraszállás 50. évfordulója alkalmából a Holdat is alaposan szemügyre kell, hogy vegyük majd. :)
gyogynoveny_01.jpg

Ha felkeltették az érdeklődésedet, akkor egy jó tanács: minél előbb foglald le a helyedet mivel a helyszínek jellemzően létszámkorlátosak és hamar be fognak telleni!

További részleteket a Zala-völgyi Nyitott Porták honlapján (http://nyitottportak.hu/) találtok!

Jó felfedezést Nektek!

(A képek forrása: www.nyitottportak.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovezala-volgy.blog.hu/api/trackback/id/tr4214931754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

I love Zala-völgy

Zala megye, azon belül is a Zala folyó völgye, Zalaszentgrót térsége: ...itt jó élni, itt jó lenni. Akár itt élsz a térségben, akár térségen kívül, leszek az idegenvezetőd, megmutatom a Zala-völgy (számomra legérdekesebb) értékeit, eseményeit.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása