I love Zala-völgy

Zala megye -> Zala-völgy -> Zalaszentgrót környéke

10 ok, amiért szeretek a Zala-völgyben élni

zala_volgy_02.jpg

Bár születésem óta itt élek, de ebben az összeállításban igyekeztem kicsit külső szemmel is nézni a kérdést.

Lássuk az én szubjektív 10-es listámat. Miért jó a Zala-völgyben élni?

1. ok: A Zala-völgy gyönyörű 

A Zala-folyó völgye, a környező dombok, erdők gyönyörűek. Nekem különösen a szőlőhegyek állnak a szívemhez közel a pincékkel, szőlősorokkal, gyümölcsösökkel, horhosokkal. Lépten nyomon belebotlunk jelenleg műveletlen területekbe, ahol látszódik, hogy milyen zöld, buja itt a természet, rögtön elkezdi visszahódítani az embertől.

Szokták a Zala-völgyet más híres térségekhez hasonlítani (pl. kis Toscana). Sokfelé jártam én is Európában, de ezzel a szépséggel még sehol sem találkoztam. :)

Az utak, dombok egész évben sétára, kerékpár- vagy lovastúrára csábítanak...

2. ok: A közösségek

Nyilvánvalóan a legfontosabb közösséget az egyén számára a család és a barátok jelentik. De a Zala-völgyben az ezen túli közösségi élet is az átlagosnál jobbnak számít. A térségben sok helyen ismertek kiemelkedő városrészi közösségek (pl. Kisszentgrót), illetve faluközösségek (pl. Tekenye). Az aktív közösségek szerveződnek közös érdeklődési kör (pl. Mákvirág Népdalkör Zalaszentlászló), közös szenvedély (pl. Szimat Állatvédő Egyesület) mentén is.

Fontos, hogy itt a Zala-völgyben a közösség tagjává tudnak válni a térségen kívülről beköltözők, az ún. "gyüttmentek" is. Jónéhány példát ismerünk azokról akiket befogadott a település, a térség, sőt sokan közülük mozgatórugói lettek a helyi közösségeknek.

Milyenek a helyi közösségek? A benyomásszerzés érdekében javaslom megtekinteni ezt a zalaszentgróti fiatalok által 2014-ben készített Pharrell Williams: Happy átdolgozást.

3. ok: Alapvető szolgáltatások helyben

A térségben minden olyan szolgáltatás elérhető amelyre egy családnak szüksége lehet. Például: egészségügyi központ szakrendelésekkel, gyógyszertár, rendőrőrs, kormányablak, bölcsőde - óvoda - iskola - gimnázium, alapfokú művészeti oktatás, szupermarketek, drogériák, építő-anyag kereskedés, szakemberek, közjegyző, ügyvéd, éttermek stb-stb.

Ami esetleg hiányzik a térségben, az biztosan megtalálható a 35 kilométeres körön belüli településeken, leginkább Zalaegerszegen vagy Keszthelyen.

4. ok: Turizmus - egész évben nyaralás

Maga a térség is turisztikai desztinációnak számít (pl. Kehida Termál Kehidakustányban, golfpálya Zalacsányban), de a szomszédban nemzetközi szinten is ismert üdülési célpontok vannak: Hévíz, illetve a Balaton. A Zala-völgyben lakni - kis túlzással - ezért olyan, mintha egész évben a nyaralónkban tartózkodnánk.

5. ok: Élelmiszer a kertből, a termelőtől

A térség háztartásainak többsége művel konyhakertet, tart baromfikat, számos család rendelkezik a közeli domboldalakon ("hegyen") pincével, szőlővel, gyümölcsössel. A helyiek zöme még rendelkezik az élelmiszer előállításához, valamint a feldolgozáshoz szükséges tudással. Például még mindig gyakoriak a disznóvágások, a közös szüretek, a saját részre történő befőzések, lekvárfőzések.

A térség számos helyi termék előállítójától, gazdájától is vehetünk sokféle terméket közvetlenül a gazdaságból: mézet, bort, sajtot, gyümölcslevet, almát stb-stb. (Térségi termelők adatbázisa itt)

6. ok: Bizalom - mindenki ismer mindenkit

Egy kb. 16 ezer lakosú térségben szinte mindenki ismer mindenkit, általában mindenki köszön mindenkinek, kiterjedtek a rokoni hálók. Az emberi és az üzleti kapcsolatok is jellemzően bizalmon alapulnak, hiszen senki nem akarja, hogy elterjedjen róla, hogy pl. átverte, nem fizette ki a neki munkát végző vállalkozót. De például a szakemberek sem kockáztatják, hogy rossz hírüket vigyék a helyi ügyfelek. Ebben a bizalmi légkörben könnyebb létezni, megoldani a feladatokat, kezelni a problémákat..

7. ok: Átlag alatti környezetszennyezés

A térséget nagyjából elkerülik a fő közlekedési útvonalak, a tehergépjárművek, dugók; a helyi gazdaságból hiányzik a szennyező ipar, s mindez jellemzően tiszta, csendes, egészséges lakókörnyezetet eredményez. 

8. ok: Kedvező otthonteremtési lehetőségek 

Rossz hír, hogy folyamatosan csökken a lakosságszám a térségben. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy egyre több családi ház, lakás ürül meg és válik eladóvá. Így a térség potenciáljához képest még mindig jelentősen olcsóbb lehet itt az otthonteremtés. Eladó térségi ingatlanokat az erre a célra létrehozott facebook csoportban is lehet találni (itt).

9. ok: Munkahelyek helyben és közel

Bár helyi munkahelyekből kevesebb van, mint amennyi ideális lenne, ezt ellensúlyozza a közeli városok (pl. Zalaegerszeg) és idegenforgalmi centrumok (pl. Hévíz) jelentős munkaerő-igénye.

Azok, akik így sem találnak számukra megfelelő foglalkozást (vagy elégséges jövedelmet), jellemzően a külföldi munkavállalást (pl. a közeli Ausztriát) választják.

10. ok: Családbarát környezet

A folyamatos lakosságszám csökkenés miatt a települések nagy becsben tartják a gyerekes családokat. A pozitív hozzáállás, a segítő kezdeményezések nagyban megkönnyítik a gyereknevelés mindennapjait a térségben (pl. családi rendezvények, akadálymentesítés, önkormányzati támogatások).

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovezala-volgy.blog.hu/api/trackback/id/tr4113245887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naúgye 2017.11.14. 12:46:53

Na persze" befogadóak" a helyiek.hahaha
Éltem ott pár évig,többet soha.

szentgrot 2017.11.14. 17:24:03

@Naúgye: Kedves Kommentelő! A posztot egy 25 településes térségről írtam, s természetesnek gondolom, hogy vannak negatív tapasztalatok is. Szerte az országban hallok olyan településekről, ahol senkit sem fogadnak be a helyiek. Én a mi térségünkben számos olyan példát tudok, akiknek a beilleszkedés sikerült, sőt...

I love Zala-völgy

Zala megye, azon belül is a Zala folyó völgye, Zalaszentgrót térsége: ...itt jó élni, itt jó lenni. Akár itt élsz a térségben, akár térségen kívül, leszek az idegenvezetőd, megmutatom a Zala-völgy (számomra legérdekesebb) értékeit, eseményeit.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása